Miten tulevaisuudessa rakennetaan?

Purettavuus, siirrettävyys ja kierrätys – rakennusalan tulevaisuutta –seminaarissa Seinäjoella 9.5.2019 keskusteltiin rakentamisen ajankohtaisista teemoista. Esiin tuli niin tutkijan, lainsäätäjän kuin yritystenkin näkökulmia. Seminaarin aineistot löytyvät täältä. 

Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan rakennus- ja jätelainsäädännön uudistamista. Kestävä kehitys ja vähähiilisyys tullaan huomioimaan entistä paremmin rakentamista ohjaavassa lainsäädännössä. Yliarkkitehti Harri Hakasten (YM) mukaan vähähiilisen rakentamisen ja korjaamisen ohjaus sekä uudisrakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen pienentäminen tulevat sisältymään uuteen lakiin. Myös säästävä korjaaminen, turhan purkamisen välttäminen, purkamisen ohjauksen vahvistaminen ja purkumateriaalien hyödyntämisen tullaan huomioimaan. Digitaalisuuden hyödyntämistä tullaan myös kehittämään esim. kansallinen sähköinen rakennusjäteilmoitus ja sähköiset siirtoasiakirjat, joissa on myös paikkatieto, ovat suunnitelmissa.

Kuva 1. Vähähiilisyyden edistämisen keinot yliarkkitehti Harri Hakasten (YM) seminaariesityksestä

Ministeriö on tunnistanut rakentamisen kiertotalouden kehittämisessä useita haasteita, jotka puhuttavat myös käytännön toimijoita. Niitä ovat mm.

  • kierrätysmateriaalien ja –tuotteiden kelpoisuus uusissa rakennustuotteissa ja rakentamisessa
  • tarjonnan ja kysynnän kohtauttaminen
  • kierrätettävyyden, uudelleenkäytön ja muuntojouston huomioiminen uudisrakentamisessa
  • rakennusjätetilastoinnin puutteellinen tieto rakennuskannan materiaaleista
  • rakentamisen muovien ympäristöhaittojen vähentäminen

Tutkijan näkökulmasta rakentamisen kiertotalouden kehittämisen haasteet ja ratkaisuehdotukset olivat suurelta osin samoja kuin ministeriönkin. TkT Satu Huuhka Tampereen yliopistosta nosti esiin konkreettisia keinoja, miten kestävä kehitys ja vähähiilisyys voidaan huomioida rakentamisessa.  Jätteen synnyn vähentäminen on ensimmäinen porras kestävän kehityksen mukaisessa rakentamisessa. Jätettä voidaan vähentää korjaamalla rakennuksia purkamisen sijaan. Rakennusten siirtäminen toiseen paikkaan ja purettujen rakennuksen osien käyttö uudelleen uusissa rakennuksissa vähentää myös jätteen syntyä.

Muuntojousto, monikäyttöisyys ja purettavuus ovat osa vähähiilistä uudisrakentamista. Muuntojousto parantaa rakennuksen elinkaariominaisuuksia ja pidentää rakennuksen käyttöikää. Purettavuus ja uudelleenkäytettävyys jatkavat rakennusosien ja -materiaalien käyttöikää.

Kuva 2. Purettavat liitokset ja purettavat elementtijärjestelmät helpottavat rakennusten siirtämistä ja uudelleen käyttöä. Kaavio Satu Huuhkan esityksestä. Durmisevic E., Brouwer J. (2002). Design aspects of decomposable building structures.

Purkujätteet voidaan myös käsitellä uusiomateriaaleiksi ja uusiomateriaaleja voidaan käyttää rakentamisessa. Kierrätyksessä materiaalin arvo voidaan säilyttää tai jopa nostaa arvoa.

Mielenkiintoinen rakentamisen muuttuvat tarpeet huomioiva ja rakennuskulttuuria uudistava erimerkki on Teijo-Talot Oy:n täysin purettava ja siirrettävä rakentamisen konsepti. Se vastaa hyvin pitkälle niin ministeriön kuin tutkijankin tavoitteita ja ajatuksia vähähiilisestä rakentamisesta. Yritys keskittyy erityisesti julkiseen rakentamiseen mm. kouluihin, päiväkoteihin, hoivakoteihin sekä toimisto- ja tuotantotiloihin.

TeijoTilat siirretään kokonaisina tilamoduuleina betoniperustuksineen sekä kiintokalusteineen. Esimerkiksi Järvenpään kaupunki tilasi Teijo-Taloilta 2100 m2 koulun 288 oppilaan tarpeisiin. Koulu muodostuu 30 tilaelementtimoduulista.

Kuva 3. Luokkien lisäksi koulussa on avara ja korkea aulatila, joka on osittain kaksikerroksinen. Kuva: Teijo-Talot Oy, Kyrölän koulu, Järvenpää.

Suuria tilakokonaisuuksia voidaan pystyttää tällä konseptilla erittäin nopeasti aiheuttamatta pitkäaikaista häiriötä tontilla. Yritys toteaa, että julkiset hankintailmoitukset edellyttävätkin jo usein tarjottavalta kohteelta edelleen siirrettävyyttä.

– Virpi Palomäki –  virpi.palomaki (a) tuni.fi

Kiertotalous – uusia mahdollisuuksia puurakennusteollisuudelle (CE Wood)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s