Joko olet käynyt kuuntelemassa väitöstilaisuutta?

Voiko väitöstilaisuutta mennä kuuntelemaan kuka vain? Kyllä voi. Väitöstilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne kestävät yleensä noin pari tuntia ja ovat mielenkiintoisia akateemisia näytelmiä, joiden kaava on aina kutakuinkin sama. Tilaisuus ei edellytä kuulijoilta mitään erityistä pukukoodia tai seremonioihin osallistumista. Riittää, kun istuu paikallaan ja kuuntelee. Suurin osa väitöksistä käydään suomeksi. Joskus vastaväittäjä on ulkomaisesta yliopistosta, silloin kieli on yleensä englanti.

Väitöstilaisuus on tutkijalle pitkän työrupeaman loppuhuipentuma. Tilaisuuden aluksi tutkimuksen tekijä pitää työstään lyhyen esittelyn. Sen jälkeen vastaväittäjä kyselee kimurantteja kysymyksiä, ja tutkimuksen tekijä puolustaa tekemisiään. Jos väittäjä ja vastaväittäjä ovat supliikkeja, tarjolla on parhaimmillaan teatterikäynnin veroista herkkua. Näytöksellä on pääsääntöisesti onnellinen loppu: tutkimus hyväksytään. Ja jos oikein hyvin käy, kuulijat palkitaan kakkukahveilla.

Väitöstilaisuuksia järjestetään yleensä pääkampuksilla, mutta yhä useammin muuallakin. Esimerkiksi Seinäjoella järjestetään nykyisin useita väitöksiä vuosittain. Käy kuuntelemassa, olet taas yhtä kokemusta rikkaampi.

Kuva on Tommi Kumpulaisen väitöstilaisuudesta, joka pidettiin Framissa elokuussa 2018. Tulevista väitöstilaisuuksista saat tietoa Epanetin ja Seinäjoen yliopistokeskuksen sivuilta sekä Epanet-uutiskirjeestä. Uutiskirje ilmestyy 2 – 3 kertaa kuukaudessa. Voit tilata sen omaan sähköpostiisi.

 

– Nina Harjunpää –

Jätä kommentti