Viestittelyä

Olen ollut vähintäänkin välillisesti viestinnän kanssa tekemisissä koko työssäoloaikani. Se ei ole minulle ollenkaan vastenmielistä työtä, sillä mielestäni tieto lisääntyy vain jakamalla. En nyt tarkoita mitään kyläharakkojen levittämää juoruilua, vaan oppimiseen, osaamisen kasvuun ja oivaltamiseen liittyvää tietoa.

Vanhaan hyvään aikaan tieto tuli koulukirjoista, YLE:n kanavilta ja maakuntalehdestä. Takavuosina lähdettiin siitä, että viestintä oli hoidossa, kun aiheesta järjestettyyn tiedotustilaisuuteen saatiin pullakaffien ääreen vähintään viisi toimittajaa. Aivan nappiin tiedotus meni, jos joku paikalle lennähtäneistä toimittajista oli radiosta tai peräti televisiosta. Sellaisesta onnenkantamoisesta riitti ihmeteltävää pitkäksi aikaa.

Viestinnän kanavien määrä on oleellisesti lisääntynyt. Itse olen välittänyt tänään toisten osaamista esittelevää tietoa sähköisellä uutiskirjeellä, nettisivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. Perustin myös erään koulutuksen osallistujille WhatsApp-ryhmän. Varsinaisia lehdistötiedotteita meiltä lähtee nykyisin todella harvoin. Tiedotustilaisuuksia saatetaan pitää joidenkin merkittävien tapahtumien yhteydessä.

Yksi tiedottaja per organisaatio alkaa olla mennyttä maailmaa. Aina vain enemmän on vallalla ajattelu, jossa kaikkien tietoa tuottavien pitäisi olla myös tiedon välittäjiä ja aktiivisia viestijöitä. Toisilta se onnistuu, kaikilta ei. Ehkä jonkun sortin apulainen haukkuu yhä hintansa. Tässäkin pätee vanha sananlasku: liian läheltä katsoen ei aina näe metsää puilta, tai puita metsältä. Joskus massasta nostettu, läheltä katsoen vähäpätöinen tieto saattaakin olla se jännittävin ja käyttökelpoisin.

Runsauden markkinoilla viestijän pitää päättää, mihin kanaviin kannattaa satsata. Tiedonjanoisen kansalaisen pitää vuorostaan päättää, mitä kanavia seurata, ja ennen kaikkea, mitä uskoa.

Uskallan suositella uutiskirjettämme. Joko sinä olet tilaaja?

 

– Nina Harjunpää –

Twitteristä löytyy @NinaHarjunpaa

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: