Rohkeasti kohti uusia haasteita

Aloitin toukokuun alussa korkeakouluharjoittelun Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistossa. Olen Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden opiskelija, ja kyseessä on ensimmäinen harjoittelupaikkani. Tunnelmat harjoittelun alkaessa olivatkin paitsi innostuneet ja odottavat, myös hieman hermostuneet. Miten pärjäisin uudessa ympäristössä, uudenlaisten tehtävien parissa?

Yleisesti tiedetään, että haasteiden kohtaaminen on kehityksen kannalta välttämätöntä. Arkikielessä kuulee usein puhuttavan mukavuusalueesta ja sieltä poistumisesta, mikä kuulostaa aika epäilyttävältä – onko itsensä kehittäminen siis pohjimmiltaan itsensä kiusaamista?  Psykologiassa käytössä on sanapari lähikehityksen vyöhyke. Se on nimensä mukaisesti alue yksilön nykyisen tieto- ja taitotason ja hänelle mahdollisen kehitystason välissä. Kun yksilö liikkuu lähikehityksen vyöhykkeellä itseään osaavamman ohjaajan kanssa, saattaa hän vastoin odotuksia suoriutua tehtävistä, joita voisi hänen oman taitotasonsa perusteella pitää hänelle liian vaativina – toisin sanoen ylittää itsensä.

Työharjoittelussani kohtaan uusia asioita päivittäin, ja tavallaan olenkin jatkuvasti lähikehitykseni vyöhykkeellä, mukavuusalueeni ulkopuolella. En kuitenkaan ole haasteiden edessä yksin, vaan voin hyödyntää työyhteisön muiden jäsenten tietoja ja taitoja. Näin haasteet selätetään yksi kerrallaan. Eikä mukavuusalueen ulkopuolella ole välttämättä lainkaan epämukavaa – olen viihtynyt harjoittelupaikassani mainiosti! Ja mikä parasta, opin uutta joka päivä.

Rohkea rokan syö, ja vain sydän rohkea voi voittaa neidon vaalean. Uusiin haasteisiin tarttuminen vaatii aina rohkeutta, mutta kuten sanonnatkin kertovat, jää arkajalka paljosta paitsi. Kehotankin kaikkia lukijoita tutustumaan kesäyliopiston syksyn kurssitarjontaan avoimin mielin: millaisia haasteita esimerkiksi draamakasvatuksen opintokokonaisuus, tietojenkäsittelyn kurssi tai ravitsemustieteen perusopinnot voisivat tarjota juuri sinulle?

Aurinkoista kesää toivottaen

Aino N.

Kuva blogiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s