Tuomaripeliä

Onko Suomen jääkiekkomaajoukkueen käyttämän pelitavan, kiekkokontrollijääkiekon aika ohi? Suomalainen joukkuepelaaminen on jääkiekossa ollut vahvassa myötätuulessa ja kehittymisevoluution kohteena jo lähes 30-vuotta. Tuon evoluutioprosessin tulokset näkyivät ensimmäisen kerran laajalle kansalle vuoden 1995 maailmanmestaruutena. Tuon ikimuistoisen jääkiekkomaailmanmestaruuden jälkeen suomalaisten on ollut helpompi voittaa tärkeitä otteluita myös muissa joukkuelajeissa. On ymmärretty, että on järkevää tehdä pelitapaan oma konsepti ja suunnitelma sen toteuttamisesta, johon kaikki voivat sitoutua.

Onko suomalainen jääkiekkomaajoukkue ja siihen liittyvä pelitapa tullut vedenjakajalle? Suomalainen pelitapa, ”meidän peli”, joksi sitä kutsutaan, on perustunut joukkuepelaamiseen ja jokaisen pelaajan roolittamiseen ja noihin rooleihin sitoutumiseen. Onko tuo roolitus mennyt pelin voittamisen kannalta jo liian pitkälle? Toimiiko se liian hyvin? Näyttääkö tuo suomalainen pelitapa ulospäin jo niin ylivoimaiselta muihin verrattuna, että se on saanut aikaan vastareaktion – tuomaripelin. Pitäisikö meidän olla joukkuepelillisesti huonompia, että voittaisimme taas?

Onko tästä suomalaisen pallopelievoluution kliimaksista, ”meidän pelin” ylivoimasta seurannut se, että tuomarit ovat ryhtyneet suosimaan pelillisesti alakynnessä olevaa ryhmää, peliä hallitsevien suomalaisten kustannuksella. Peliä hallitseva ryhmä harvoin ottaa jääkiekossa jäähyjä. Tämäkin ihme nähtiin kahdessa suomalaisten pelaamassa peräkkäisessä pelissä. Ensin tuomaripelillä suosittiin venäläisiä ja sitten vielä tsekkejä, suomalaisten kustannuksella. Tärkeissä peleissä. Ensitunnelmat olivat, että eihän tällaisia jääkiekon mm-kisoja jaksa enää seurata, jotka ratkeavat näin selvään tuomaripeliin. Niin käsittämättömältä tuomaripeli tuntui. Ei tällainen linja voi olla hyväksi kenellekään, että tuomaripelillä tasoitetaan peliä. Urheilun pitää olla rehtiä ja reilua. Tehdyt tuomarivirheet olivat itsestään selviä ja karkeita.

Se ei ole sattumaa vaan seuraus, että suomalaiset ovat kärsineet siitä, että ovat olleet niin hyviä omassa pelitavassaan. Suomalaisista on pitänyt tehdä huonompia kuin he ovat, tuomaripelillä.

Matti Mäki

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: