Himoa ja janoa

pilviveikkoTyöyhteisöömme on pesiytynyt hengästyttävän kehittämisintoisia kansalaisia. Välillä heidän touhujaan seuratessa tulee mietittyä, mikä saa ihmiset keksimään uusia asioita ja kilvoittelemaan kohti korkeampaa kehitystä. Kunnianhimolla ja tiedonjanolla täytyy olla jotakin tekemistä asian kanssa.

Wikipedia kertoo kunnianhimosta näin: ”Kunnianhimo on vahva halu tehdä tai saavuttaa jotain, tyypillisesti jotain, mikä vaatii päättäväisyyttä ja kovaa työtä. Kunnianhimon voi käsittää myös haluna ja päättäväisyytenä saavuttaa menestystä.”  Tiedonjanoa googlatessa löytyi Tiede-lehden artikkeli. Siinä lainatun yhdysvaltalaisprofessori Irving Biedermanin mukaan: ”Vaikean asian tajuaminen laukaisee biokemiallisen reaktion, joka palkitsee aivot opiaattien kaltaisilla yhdisteillä”. Hänen mukaansa tiedonjano voi siis olla riippuvuutta.

Mielenkiintoista. Ovatko nämä tiedonjanoiset lajitoverini päättäväisiä tietonarkkareita? Millaisia vieroitusoireita heillä ilmenisi, jos heidät suljettaisiin virikkeettömään tilaan? Olisiko tässä aineksia tutkijoiden Big Brotheriin?  Tai ei sittenkään. Ei tätä porukkaa saisi pysymään sohvalla. Touhua olisi kohta kuin muurahaispesässä. Elintarvikepuolen ihmiset kehittelisivät vähistä raaka-aineista uusia, terveellisiä ruokalajeja ja tarkkailisivat niiden säilyvyyksiä. Sosiologit aloittaisivat muiden reaktioiden havainnoinnin ja tekisivät hienoja kaavioita yhteisön dynamiikasta. Tekniikkaväki purkaisi talon kodinkoneet ja rakentelisi osista uusia vempaimia. Liiketalousmiehet ja -naiset tekisivät vaihtotaloudesta asiakaslähtöistä palveluliiketoimintaa.  Aluehistorioitsija lisäisi heti päiväkirjahuoneen osaksi kotiseutunsa saaristoa. Aluetieteilijät aloittaisivat ankaran debatoinnin aiheesta BB-talo innovaatioympäristönä. En edes uskalla ajatella, mitä metallirakentamisen ja arkkitehtuurin taitajat tekisivät talolle. Siitä mahtaisi tulla BB-konseptin kallein tuotantokausi.

Hoh hoijaa. Parempi on antaa näiden intomielien liikkua vapaalla jalalla.

– Nina Harjunpää –

Tämä teksti on kierrätyskamaa. Se on julkaistu myös Seinäjoen yliopistokeskuksen tiedotuslehdessä 1/2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s