Mitä eilisestä jäi mieleen?

Tämähän voisi olla vaikka ainekirjoituksen aihe, vähän samaan tapaan kuin ”mitä tein kesällä”.

Minä olin eilen seminaarissa, jossa käsiteltiin kestäviä ruokajärjestelmiä. Aiheestahan on tehty monipuolinen ja koko ketjun kattava ohjelma http://www.greencreativegarden.fi/ , joka pohjaa eteläpohjalaiseen maatalous- ja elintarvikeosaamiseen pellolta pöytään ja takaisin.  Tilaisuudessa oli paikallisten voimien lisäksi myös kaksi ulkomaalaista tohtoria kommentoimassa ja kertomassa omista kokemuksistaan. Hyvä niin, he avasivat aivan uusia näkökulmia.

Maeve Henchion on seinäjokiselle yliopistoväelle jo ennestään tuttu yhteistyökumppani Irlannista (Teagasc Food Research Centre). Irlanti on maa, jossa maa- ja elintarviketalous on päässyt korkealle valtakunnan ohjelmissa ja strategioissa.  Henchion tunnisti paljon yhteistyömahdollisuuksia.  Toinen vieras, Jean-Michel Poirson, tuli seminaariin Italiasta, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:sta. Maailmanlaajuisessa organisaatiossa kestävät ruokajärjestelmät saavat aivan toiset mittasuhteet, kuin mitä eteläpohjalainen tai edes eurooppalainen hyvinvoiva ihminen tulee ensimmäiseksi ajatelleeksi. Meillä kehittämisohjelmilla yritetään lisätä osaamista, vaurautta ja laatua. Ihmiset yritetään saada syömään hyvin ja terveellisesti, jotta vältettäisiin lihomisen kirot ja vaanivat kansantaudit. FAO puolestaan yrittää valistaa valtioita, yrityksiä ja kansalaisia toimimaan vastuullisesti, jotta kaikille riittäisi turvallista ja ravitsevaa ruokaa. Tavoitteet eivät sulje toisiaan pois, mutta yhteistä viilaamista tarvitaan.

Puhujat ja diat vaihtuivat. Faktoja ja mielipiteitä vilisi. Yksi FAO:n edustajan kalvoissa vilahtanut luku jäi tiukasti mieleeni  (ja minut tuntevat tietävät, ettei  sinne  yleensä numeroita jää):  Joka vuosi maailmassa kuolee ripuliin 2,2 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on alle 5-vuotiaita lapsia. Taudin syynä on yleensä saastunut vesi tai ruoka.  Saisinkohan luvun putsattua muististani lahjoittamalla anekaupan tapaan kympin tai kaksi Unicefille? Pitää ainakin yrittää.

– Nina Harjunpää –

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s